Om rasen

 

 

Ursprungs land: Tyskland

Rasgrupp: 2

Användningsområde: brukshund

Storlek: mankhöjd för hanhund 63-70 cm, för tik 58-65 cm

Färg: svart med tecken (smt), blond och svart

 

                                   

Smt                                    Blond                                Svart

 

 Kort historik

 

 

Namnet hovawart kommer från tyskan och betyder ungefär gårdsvaktare. Redan på medeltiden kunde man läsa om den tyska vakthunden som passade utmärkt till att vakta sitt hem och spåra bovar och banditer. I början av 1900-talet började man i Tyskland att återskapa den gamla gårdsväktaren. Detta arbete har resulterat i dagens hovawart. När den först kom till Sverige räknades den till gruppen sällskapshundar men flyttades snabbt över till sin rätta rasgrupp.

 

 

 

 

Användningsområde:

I dag är hovawart en allsidig brukshund som användas till det mesta. Den är smidig och intelligent och har lätt för att lära och att anpassa sig i nya situationer. En hovawart vill vara med på allt. Det är en orädd hund som avgudar sin förare och är trogen sin familj. Den kräver en fast hand och vill ha meningsfulla uppgifter varje dag. I Sverige används den inom alla bruksgrenar och även till drag, viltspår, agillity samt arbetar som försvarsmaktshund.

 

 

Helhetsintryck

En hovawart är en långhårig, medelstor och kraftfull hund med tydlig könsprägel. En tik ska se feminin ut och en hane maskulin.

  

Pälsvård

Hovawarten har en ganska enkel pälsvård. Det räcker att borsta igenom den någon gång i veckan. Man kan vara lite extra noggrann bakom öronen där det kan bildas tovor. Rasen släpper ytterst lite päls mellan sina fällperioder. Men, två gånger per år fäller den och då gör man bäst i att låta dammsugaren stå framme några veckor.